Sebze ve meyve fiyatları cep yakıyor

Asayiş (Haber Merkezi) - Haber Merkezi | 07.11.2024 - 11:49, Güncelleme: 07.11.2024 - 11:49
 

Sebze ve meyve fiyatları cep yakıyor

Girdi maliyetlerinin artması, yetersiz denetimler nedeniyle sebze ve meyve fiyatları pazarda yeniden yükselmeye başladı. Semt pazarcıları, alım gücünün düşmesi ve fırsatçılıkla mücadele edilmemesi nedeniyle satışlarının düştüğünü belirtiyor.
Semt pazarcı esnafı, artan maliyetler ve denetim eksiklikleri nedeniyle sebze ve meyve fiyatlarının yükseldiğini ve bu durumun satışlarını olumsuz etkilediğini dile getiriyor. Pazarda müşteri sayısının hızla azaldığını belirten esnaflar, fiyatların sabitlenmesi ve denetlemelerin artırılması gerektiğini vurgularken, vatandaşların ise yüksek fiyatlar nedeniyle sadece temel ihtiyaçları alabildiklerini söyledi. "Fiyatlar yüksek, müşteri yok" Sebze ve meyve fiyatlarının pahalı olmasından dolayı eskisi gibi kimsenin pazara gelmediğini belirten Mehmet Nuri Gök, "Buraya boş gelip, gidiyoruz. Halde fiyatlar çok pahalı. Şu anda biber, domates ve salatalığın kilosu 50 liraya veriyoruz. Halkın da alım gücü düştüğü için pazarda kimse yok. Denetleme olmadığı için herkes kendine göre fiyat belirliyor. Vatandaş eskisi gibi sebze meyve ihtiyacını alamıyor. Vatandaş poşetini dolduruyor, fiyatı duyunca olduğu gibi boşaltıyor. Günde belki 200 kişi bu şekilde bırakıp gidiyor. Eskiden arabamızı doldurarak pazara gelirken, şu anda 300-400 kilo malla ancak gelebiliyoruz. Satışlarımız 3-4 tondan 300-400 kiloya düştü. Fiyatların sabitlenmesi ve ekonominin düzelmesi için ne gerekiyorsa yapılması lazım." dedi. "Yerli ürünlerin olmaması ve maliyetlerin artması fiyatları yükselti" Sebze ve meyve fiyatlarının yükselmesinin en büyük nedenlerinden biri olarak maliyet artışları olduğunu ifade eden esnaf Hakan Ay, "Sebze ve meyve fiyatları maliyetler nedeniyle arttığı gözüküyor. Bununla beraber yerli ürünlerinde bitmesi de fiyatları etkiledi. Şu anki ürünlerin çoğu Antalya ve Mersin'den geldiği için ürünlerin fiyatına maliyet ekleniyor. Maliyetler ise yakıt, kamyon ve işçiliktir. Şu anda birinci kalite domates fiyatları 50 liradan başlıyor 60-70 liraya kadar çıkıyor. İkinci kalite domates fiyatları ise 35-40 liradır. Salatalık ise halen yerli olduğu için 35-40 liradan satılıyor. Fiyatlar yüksekte olsa vatandaş az da olsa alıyor. Fiyatların düşmesi için maliyetlerin düşmesi gerekiyor. Özellikle akaryakıt ve vergilerin düşmesi gerekiyor. Çünkü her şeyin başı şu anda akaryakıt ve vergilerdir. Fiyatların bir olması için denetlemelerin de yapılması gerekmektedir." şeklinde konuştu. "Denetleme ve ekonomik düzenlemeler şart" Yüksek fiyatların vatandaşın cebini zorlaması nedeniyle yalnızca temel ihtiyaçlarının bir kısmını alabildiğini belirten bir diğer pazar esnafı Şerzan Uğurlu ise, şunları söyledi: "Şu anda pazarın en uygun sebzesi patates ve kuru soğandır. Ama bir ay sonra onlarında fiyatı yükselecektir. Çünkü ambarlara girme ihtimali var. Ürünler pazar yerine ambarlara kaldırılırsa, fiyatlar yükselecektir. Şu anda patatesin kilosu 10 liradır. Ülkemizde fırsatçılık çok oluyor. Bugün halden aldığım ürünü yarın baktığımızda fiyatı yükselmiş. Sabit bir fiyat ve denetleme olmadığı için fiyatlar her gün değişiyor. Vatandaş elindeki parayla her üründen azar azar alarak geçimini sağlıyor. Fiyatların daha da yükselmemesi için denetlemelerin yapılması gerekmektedir." (İLKHA)
Girdi maliyetlerinin artması, yetersiz denetimler nedeniyle sebze ve meyve fiyatları pazarda yeniden yükselmeye başladı. Semt pazarcıları, alım gücünün düşmesi ve fırsatçılıkla mücadele edilmemesi nedeniyle satışlarının düştüğünü belirtiyor.

Semt pazarcı esnafı, artan maliyetler ve denetim eksiklikleri nedeniyle sebze ve meyve fiyatlarının yükseldiğini ve bu durumun satışlarını olumsuz etkilediğini dile getiriyor.

Pazarda müşteri sayısının hızla azaldığını belirten esnaflar, fiyatların sabitlenmesi ve denetlemelerin artırılması gerektiğini vurgularken, vatandaşların ise yüksek fiyatlar nedeniyle sadece temel ihtiyaçları alabildiklerini söyledi.

"Fiyatlar yüksek, müşteri yok"

Sebze ve meyve fiyatlarının pahalı olmasından dolayı eskisi gibi kimsenin pazara gelmediğini belirten Mehmet Nuri Gök, "Buraya boş gelip, gidiyoruz. Halde fiyatlar çok pahalı. Şu anda biber, domates ve salatalığın kilosu 50 liraya veriyoruz. Halkın da alım gücü düştüğü için pazarda kimse yok. Denetleme olmadığı için herkes kendine göre fiyat belirliyor. Vatandaş eskisi gibi sebze meyve ihtiyacını alamıyor. Vatandaş poşetini dolduruyor, fiyatı duyunca olduğu gibi boşaltıyor. Günde belki 200 kişi bu şekilde bırakıp gidiyor. Eskiden arabamızı doldurarak pazara gelirken, şu anda 300-400 kilo malla ancak gelebiliyoruz. Satışlarımız 3-4 tondan 300-400 kiloya düştü. Fiyatların sabitlenmesi ve ekonominin düzelmesi için ne gerekiyorsa yapılması lazım." dedi.

"Yerli ürünlerin olmaması ve maliyetlerin artması fiyatları yükselti"

Sebze ve meyve fiyatlarının yükselmesinin en büyük nedenlerinden biri olarak maliyet artışları olduğunu ifade eden esnaf Hakan Ay, "Sebze ve meyve fiyatları maliyetler nedeniyle arttığı gözüküyor. Bununla beraber yerli ürünlerinde bitmesi de fiyatları etkiledi. Şu anki ürünlerin çoğu Antalya ve Mersin'den geldiği için ürünlerin fiyatına maliyet ekleniyor. Maliyetler ise yakıt, kamyon ve işçiliktir. Şu anda birinci kalite domates fiyatları 50 liradan başlıyor 60-70 liraya kadar çıkıyor. İkinci kalite domates fiyatları ise 35-40 liradır. Salatalık ise halen yerli olduğu için 35-40 liradan satılıyor. Fiyatlar yüksekte olsa vatandaş az da olsa alıyor. Fiyatların düşmesi için maliyetlerin düşmesi gerekiyor. Özellikle akaryakıt ve vergilerin düşmesi gerekiyor. Çünkü her şeyin başı şu anda akaryakıt ve vergilerdir. Fiyatların bir olması için denetlemelerin de yapılması gerekmektedir." şeklinde konuştu.

"Denetleme ve ekonomik düzenlemeler şart"

Yüksek fiyatların vatandaşın cebini zorlaması nedeniyle yalnızca temel ihtiyaçlarının bir kısmını alabildiğini belirten bir diğer pazar esnafı Şerzan Uğurlu ise, şunları söyledi:

"Şu anda pazarın en uygun sebzesi patates ve kuru soğandır. Ama bir ay sonra onlarında fiyatı yükselecektir. Çünkü ambarlara girme ihtimali var. Ürünler pazar yerine ambarlara kaldırılırsa, fiyatlar yükselecektir. Şu anda patatesin kilosu 10 liradır. Ülkemizde fırsatçılık çok oluyor. Bugün halden aldığım ürünü yarın baktığımızda fiyatı yükselmiş. Sabit bir fiyat ve denetleme olmadığı için fiyatlar her gün değişiyor. Vatandaş elindeki parayla her üründen azar azar alarak geçimini sağlıyor. Fiyatların daha da yükselmemesi için denetlemelerin yapılması gerekmektedir." (İLKHA)

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yenidevirhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.