Makedonya’da Küresel Gazeteciler Konseyi (KGK) rüzgarı esti

Üsküp’de ilk gün Türkiye’nin Üsküp Büyükelçisi Fatih Ulusoy ile akşam yemeğinde buluşan KGK heyeti, aynı gün Üsküp’teki Türk medyası ile Türk gazetecileri ziyaret etti.

Her yıl 21 Aralık’ta kutlanan Türkçe Eğitim Günü etkinliklerine de katılan KGK heyeti, Kuzey Makedonya Cumhurbaşkanı Gordana Siljanovska Davkova tarafından da kabul edildi. Üsküp’te bulunan TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş ile de sabah kahvaltısında bir araya gelen KGK heyeti, Uluslararası Balkan Üniversitesi’nde bir medya paneline de imza attı.

CUMHURBAŞKANI: TÜRK DOSTUYUM

 

KGK heyetini konutunda kabul eden Cumhurbaşkanı Gordana Silyanovska Davkova, “Medya, demokrasinin röntgeni, mikroskobu ve bekçisidir” dedi. Kuzey Makedonya Cumhurbaşkanı Davkova’nın kabulünde Makedonya Devlet Televizyonu Müdürü Erhan Hasip ve Türkçe Haberler Müdürü ve KGK Makedonya Temsilcisi Sedat Azizoğlu da hazır bulundu.

Gazetecilerin ataerkil ve sınırlı siyasi kültüre karşı gösterdikleri mücadeleye saygı gösterdiğini ifade eden Davkova, ülkedeki çok kültürlülük konusuna değindi. Cumhurbaşkanı Davkova, iki ulusluluk kavramının iyi bir çözüm olmadığını ve Türk topluluğu dahil olmak üzere daha küçük toplulukların daha önemli rolü olması gerektiğini, bunun karşılıklı uzlaşma yönünde önemli olduğunu kaydetti.

Davkova, “Türk topluluğunun Makedonya çok kültürlü toplumumun devamlı bir parçası olduğu bir gerçektir ve geçmişte ve anılarımızda olduğu gibi gelecekte de ülkemizde önemli yer almalıdır, tıpkı 1944 yılında olduğu gibi. Türkiye Cumhuriyeti geçmişte olduğu gibi gelecekte de dost ülke olarak kalacaktır” dedi.

 

TBMM BAŞKANI İLE KAHVALTI

KGK heyeti, resmi temaslar için Üsküp’ü ziyaret eden TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş ile kahvaltılı basın toplantısında bir araya geldi. Heyete küresel ve bölgesel konularla ilgili çok önemli açıklamalar yapan Başkan Kurtulmuş, “Türkiye olarak büyük bir momentum yakaladık. Yani yeniden güçlü, büyük bir şekilde dünyada, hem bölgesel sorunların çözümünde hem de küresel denklemlerde güçlü bir ülke olarak var olma konusunda önemli bir ivme yakaladık.” dedi.

Kurtulmuş, Türkiye’nin Balkanlar’da, son yıllarda oldukça önemli ve gurur verici işler yaptığını belirterek, bütün Balkan ülkeleriyle ayrım yapmaksızın iyi ilişkiler sürdürdüklerini ifade etti. “Biz Balkanlar’da güven ve istikrarın sağlanmasının en ana mesele, en temel fikir olması gerektiğini düşünüyoruz.” diyen Kurtulmuş, özellikle Yugoslavya’nın dağılmasından sonraki süreçte çok büyük acıların yaşandığını, şimdi ülkelerin bağımsızlıklarını ve kendi milli kimliklerini kazandığını dile getirdi. Balkan ülkelerinin aynı zamanda tam manasıyla bağımsız bir çerçeveye sahip olmaları gerektiğini vurgulayan Kurtulmuş, her ülkenin, her halkın, Balkan coğrafyasında kendisini güvende hissetmesinin öncelikleri olduğunu kaydetti.

YEŞİL PASAPORT KONUSU

KGK heyetinin mecliste bekleyen gazetecilere yeşil pasaport yasa tasarısı ile ilgili sorusunu da cevaplayan Kurtulmuş, “Yeşil pasaport konusunda bir çok meslek grubundan talep var. Hepsini karşılamak mümkün görünmüyor. Gazeteciler zaten gri renkli hizmet pasaportu alabiliyorlar. Süresi kısa tutulan bu pasaportların süresinin uzatılması konusunda İletişim Başkanlığımız ile temas edebilirim.” dedi.

YENİ BALKAN ZİYARETİ

Üsküp’te Türkçe yayın yapan Yeni Balkan Gazetesi’ni ziyaret eden KGK heyetine, gazetenin sahibi Mürteza Sulooca tarafından yayın kuruluşunun geçmişine ilişkin bilgiler verildi. 30 yıldır yayınlanan gazetenin internet sitesi de yaşama geçirildi. Türklerin bu ülkedeki tek ve en etkili sesi olan gazete ülkedeki Türk toplumundan ve Türkiye’den de destek görüyor.

MEDYA PANELİ

Türkiye tarafından kurulan Uluslararası Balkan Üniversitesi’nde Rektör Prof. Dr. Lütfü Sunar tarafından karşılanan KGK heyeti, konferans salonunda Türkiye’den gelen gazetecilerin konuşmacı olduğu bir panele katıldı. Makedonya Kanal 4 TV Genel Yayın Yönetmeni Eran Hasip’in moderatör olduğu panelde, KGK Genel Başkanı Mehmet Ali Dim, “Balkanlar ve Ortadoğuda medya diplomasisi”, Prof. Dr. Levent Eraslan; “Sosyal medya asimetrik savaş aracı mı”, Gazeteci Nevzat Çiçek; “Türkiye, Balkanlar ve Ortadoğu” Gazeteci Nigar İbrahimova; “Türk Dünyası”, Gazeteci Nalan Yazgan; “Ortadoğuda neler oluyor” konusunda birer konuşma yaptılar. Son bölümde ise öğrencilerden gelen sorular yanıtlandı.

TÜRK BAYRAKLARIYLA KARŞILAMA

Üsküp’te 140 yıldır Türkçe eğitim veren ‘Tefeyyüz İlköğretim Okulu’nu ziyaret eden KGK heyetini okulun minik öğrencileri ellerinde Türk Bayraklarını sallayarak ve ‘Türkiye Türkiye’ diye sloganlar atarak karşıladı. Okul Müdürü Salaydin Zekir ve öğretmenlerin koordinasyonunda öğrenciler tarafından hazırlanan gösteri heyet tarafından ayakta alkışlandı.

TÜRKÇE EĞİTİM GÜNÜ

21 Aralık Türkçe Eğitim Günü Milli Bayramı kapsamında, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA)’nın destekleriyle, MATÜSİTEB’in organizasyonunda “Balkanlarda Türk Dili ve Kültürü” sempozyumu düzenlendi. Üsküp’te düzenlenen sempozyuma Üsküp Büyükelçisi Fatih Ulusoy, TİKA Başkan Yardımcısı Dr. Mahmut Çevik, MATÜSİTEB Başkanı Tahsin İbrahim, KGK heyeti, akademisyenler, eğitimciler, sivil toplum kuruluşları başkanları ve temsilcileri, öğretim üyeleri, okul müdürleri, öğretmenler ve öğrenciler katıldı.

Sempozyumun açılış konuşmasına yapan MATÜSİTEB Genel Başkanı Tahsin İbrahim, bu topraklarda asırlardır kök salmış köklü bir medeniyetin, derin tarihsel bir hafızanın ve zengin kültürel bir mirasın temsilcisi olan dilimiz Türkçenin, bizleri geçmişimizden geleceğimize taşıyan güçlü bir köprü olduğunu ifade etti.

Ayrıca, 21 Aralık akşamı TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş’un onur konuğu olduğu Türkçe Eğitim Günü kutlama törenine de katılan KGK heyeti, K. Makedonya üst düzey protokolü, Türk toplumu temsilcileri ve Türkiye’den gelen parlamenterlerle de bir araya gelme fırsatı elde etti.

VİZYON ÜNİVERSİTESİ 10 YAŞINDA

Gostivar’da bulunan ve Türkçe eğitim yapan Ulusalararası Vizyon Üniversitesi’nin 10’uncu kuruluş yıldönümü ve 7’nci mezuniyet törenine de katılan KGK heyetine burada üniversite rektörü ve öğretim üyeleri def yakın ilgi gösterdi.

HALKBANK’IN BAŞARISI

Kuzey Makedonya’da faaliyet gösteren tek devlet bankası olan Halk Bankası’nın genel müdürü Bilal Sucubaşı’nı makamında ziyaret eden KGK heyetine bankanın ülkedeki faaliyetleriyle ilgili bilgi verildi. Sucubaşı, bankanın giderek büyüyen bir potansiyele sahip olduğunu bekleterek, “Bu ülkede ilk 5 içindeyiz. İlk sıraları hedefliyoruz. Burada çok fazla yatırım imkanı var. Türk yatırımcıları buraya çekmeye çalışıyoruz ve pek çoğunu da çektik” dedi.

KGK HEYETİ

KGK’nın Üsküp heyetinde KGK Genel Başkanı Mehmet Ali Dim, KGK Genel Başkan Yardımcısı Savaş Çokduygulu, KGK kurucusu ve Sabah Gazetesi Yazarı Yavuz Donat, EkoTürk TV Yönetim Kurulu Başkanı Cengiz Özdemir, KGK Genel Başkan Yardımcısı Nalan Yazgan, KGK Genel Sekreteri Lütfü Karakaş, KGK Genel Sekreter Yardımcısı Hayati Arıgan, KGK Mali Başkan Yardımcısı Hacı Odabaş, KGK Dış Medya Meclis Başkan Vekili Ahmet Coşkunaydın, KGK Yaygın Medya Meclis Başkan Yardımcısı Esra Öztürk, KGK üyesi ve İndependent yazarı Nevzat Çiçek, KGK üyesi Nigar İbrahimova (TV Yorumcusu) ve KGK Danışma Kurulu Başkanı Prof. Dr. Levent Eraslan yer aldı.

Reklam kod içeriği yüklenmemiş.